Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 19.05.2024, 22:42

Бібліотека БЗОШ №1

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

20:04
До Дня народження Володимира Самійленка

                                                                                                                                                     « Як мрію чистую з найкращих мрій,

                                                                                                                   Я заховаю в серці Україну

                                                                                                                     І мрія та, як світище ясне,

                                                                                                                                   Шляхом правдивим поведе мене...»

 

Володимир Самійленко

(1864 — 1925)

Народився Володимир Іванович Самійленко 3 лютого 1864р. в с. Великі Сорочинці на Полтавщині. Початкову освіту здобував у Миргородський початковій школі. З 1875р. по 1884р. майбутній поет вчився у Полтавській гімназії. У ці роки обдарований, чутливий до художнього слова юнак робить свої перші перекладацькі та поетичні спроби.

З 1885р. Самійленко вчиться на історико-філологічному факультеті Київського університету. У студентські роки серйозно займається літературною справою, хоча навчається в складні для українства часи. Увійшовши до літературного гуртка «Плеяда, яким опікувалися Микола Лисенко, Олена Пчілка, Михайло Старицький і активно працювали Леся Українка, Михайло Обачний,Євген Тимченко, він узяв на себе переклади літературних творів з французької, іспанської та італійської мов на рідну українську.

Спробувавши ще за студентських років видати свої поезії окремою книжкою, Самійленко зіткнувся з царською цензурою, тому почав друкувати окремі вірші у львівській «Зорі», а з 1886 р. друкував твори в альманахах «Складка», «Ватра» та журналі «Правда»

 

Після революції виїхав за кордон, до Галичини. В еміграції В. Самійленко прагне повернутися на Україну, і дістає на це дозвіл в 1924р. Повернувшись до Києва, працював редактором. Та здоров'я поета було підірване роками поневірянь, матеріальною скрутою. 12 серпня 1925р. його не стало. Похований Володимир Самійленко в Боярці під Києвом.

 

Поетична спадщина Самійленка включає ліричні і сатиричні вірші, переклади творів зарубіжної класики. Почуття любові до Батьківщини – у віршах циклу «Україні», «Веселка». Традиційна тема про роль митця у суспільному житті самодостатньо розкрита у поезіях «Пісня», «Елегія», «Орел», «Не вмре поезія». Розвиваючи своє кредо – служити рідній землі і людям, поет звертається до прикладу великого Кобзаря, це поезії – «26 лютого», цикл «Вінок Тарасові Шевченку», «Українська мова» та ін. Будучи блискучим майстром сатири та гумору, Самійленко піддає гострій критиці найсерйозніші вади і проблеми тогочасного суспільства, які актуальні для нас і досі – «Ельдорадо», «Як весело жить на Вкраїні» , «На печі», «Мудрий кравець», «Новий лад», «Міністерська пісня».

Яскрава сторона творчості поета – пейзажна та інтимна лірика, викладена у циклі «Весна», «Сонети», «Вечірня пісня».

Чималий внесок , як перекладача, зробив поет, працюючи з творами зарубіжної класики відомих авторів – Гомера, П. Бомарше, Ж.-Б. Мольєра, Дж.Байрона, Беранже, М. Гоголя, В. Жуковського, О. Пушкіна.

Поет-лірик, сатирик, драматург, перекладач — Самійленко в усіх жанрах творчості виявив себе як митець з тонким відчуттям слова, своєю неповторною манерою письма, зі своїм оригінальним підходом до традиційних тем.

 

Корисні посилання до теми

https://www.youtube.com/watch?v=avoLgnAOxLQ

http://newbabilon.somee.com/poetry/vsamiylenko.html

https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=222

Переглядів: 297 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz