Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 19.05.2024, 18:23

Бібліотека БЗОШ №1

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

12:03
Конкурс авторського вірша «Юне слово»

Конкурс авторського вірша «Юне слово»
 
4 травня 2018 року у Боярській ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 бібліотекарем Липчак О.В. був проведений традиційний конкурс авторського вірша «Юне слово», який сьомий рік поспіль збирає у затишній залі навчального закладу юних поетів і поціновувачів їхнього таланту.
 
     
 
У цьому році на розсуд журі було представлено 28 творчих робіт у номінаціях, які стали вже традиційними: «Пейзажна лірика», «Вічні почуття», «Найрідніша в світі», «Україно, нене моя!», «Сенс життя», «Школа – мій рідний дім», «Віршики - смішинки», а також у нових номінаціях – «Казкові фантазії» і у нових жанрах - «Хайку» і «Прозовий твір».
 
                                 
 
Творчі доробки учасників конкурсу гідно оцінювала суддівська колегія у складі: Борзенець Ірини Володимирівни – заступника директора з НВР, Кравченко Людмили Михайлівни – шкільного логопеда, Гоц Вероніки Євгеніївни – шкільного психолога, за такими критеріями: майстерність виконання (донесення ідеї та змісту авторського твору), сценічна культура читця (манера читання, дикція, зовнішній вигляд), музичний супровід, власне творче обличчя.
 
                                 
 
Усі конкурсанти достойні нагород, але конкурс є конкурс. Журі визначило найкращих. У номінації «Пейзажна лірика» ГРАН – ПРІ отримала учениця 6-Б класу Івоненко Олена, почесне І місце розділили учениці 9-Б класу - Рябота Аліна та Дейчук Катерина, друге місце посіла Гоц Софія, учениця 5-А класу. У номінації «Вічні почуття» І і ІІ місця отримали учениця 9-А Балтіна Вікторія і Абрашкіна Елізабет (8-Б клас) відповідно. Сидоренко Людмила, учениця 4-Б класу, зайняла І місце у номінації «Найрідніша в світі». У номінації «Україно, нене моя!» І місце розділили між собою учень 5-А класу Кравченко Євгеній і Войтюшенко Карина (7-В клас), ІІІ місце посів Марініченко Дмитро (5-Б клас). У номінаціях «Віршики-смішинки» і «Казкові фантазії» І місце зайняли Шпирук Родіон, учень 5-А класу і Мархонос Етель (4-А клас). У номінації «Сенс життя» Синчак Марта, учениця 4-А класу, зайняла І місце, ІІ місце розділили між собою Буга Владислав (10 клас) і Щиголєва Анастасія (7-Б клас). У номінації «Школа – мій рідний дім» ІІ місце зайняв Гаврилюк Ілля, учень 4-Б класу. ГРАН – ПРІ конкурсу отримала учениця 11 класу Кароліна Кузнюк.
 
      
Решта конкурсантів були відзначені грамотами учасників конкурсу. Церемонія нагородження відбулась 7 травня на шкільній урочистій лінійці.
Організатори і члени журі відзначають, що із року в рік значно зростає вміння конкурсантів виступати перед аудиторією, творчий та естетичний рівень поетичних творів і бажають юним митцям подальших творчих успіхів!
 

 

Сценарій конкурсу «Юне слово»

Конкурс авторського вірша, 2017-2018 н. р.

(для учнів 4-11класів)

Мета конкурсу:

      • виявити талановитих учнів та допомогти в їх творчому розвитку;
      • виховувати у дітей любов до рідного краю та рідної мови, любов до людей;
      • сприяти розвитку кращих моральних якостей, духовності та культури.

Хід заходу

Страшні слова, коли вони мовчать,
коли вони зненацька причаїлись,
коли не знаєш, з чого їх почати,
бо всі слова були уже чиїмись.

Хтось ними плакав, мучивсь, болів,
із них почав і ними ж і завершив.
Людей мільярди і мільярди слів,
а ти їх маєш вимовити вперше!

Все повторялось: і краса, й потворність.
Усе було: асфальти й спориші.
Поезія - це завжди неповторність,
якийсь безсмертний дотик до душі.

Ліна Костенко

 

Бібліотекар: Доброго дня, шановне журі, гості, учасники конкурсу! Сьомий раз поспіль ми зібрались у цій затишній залі, де вкотре проходитиме конкурс авторського вірша «Юне слово» в рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання.

Я розпочала свій виступ словами чудової української поетеси Ліни Костенко. Думаю, ви зрозуміли, про що вони. Адже, кому як не вам, наші юні творці, відомі «муки творчості», які ви переживаєте кожен раз, щоб віднайти саме ті Слова «намовчані і зіткані з безсоння, шкарубкі й первинні», як казав Юрій Андрухович, які стануть найточнішим виразником тієї глибокої емоції, що ви хочете відтворити у своїх поезіях.

Вражає невичерпне джерело натхнення наших конкурсантів: це і мінливі картини природи; справжнє кохання; чутливе материнське серце; зізнання у любові до рідної землі – України; глибокі і зрілі роздуми про сенс життя. Тому кожен ваш вірш – то неповторні образи, своєрідне світобачення, філософське осмислення буття. Без перебільшення, – багатьом творам могли б позаздрити й маститі поети, а гідно оцінювати їх буде суддівська колегія у складі:

Борзенець Ірини Володимирівни – заступника директора з НВР;

Кравченко Людмили Михайлівни – шкільного логопеда;

Гоц Вероніки Євгеніївни – шкільного психолога.

Перш ніж почати сам конкурс, я б хотіла познайомити вас з дивовижною дівчинкою, юною поетесою, – Олександрою Бурбело.

 

Ця дівчинка завжди кудись спішила,
Немовби зазирнула в майбуття,
Що доля мало весен їй лишила,
Коротка була лінія життя.

(Демонструється відео).

Отже, на розсуд журі були представлені 28 творчих робіт у номінаціях, які стали вже традиційними: «Пейзажна лірика», «Вічні почуття», «Найрідніша в світі», «Україно, нене моя!», «Сенс життя», «Школа – мій рідний дім», «Віршики - смішарики», а також у нових номінаціях – «Казкові фантазії» і у нових жанрах - «Хайку» і «Прозовий твір».

Бібліотекар: У номінації «Пейзажна лірика» представлені твори конкурсантів, які з притаманною для них безпосередністю бачать навколишній світ у різноманітних барвах і помічають те, на що дорослі вже давно уваги не звертають і не хвилюються красою «витонченого підсніжника», «рудоволосої осені», «лагідних сонячних променів», «першого весняного дощу, який запрошує до танцю». Це конкурсанти – Гоц Софія, Клапатнюк Богдан, Донець Гліб, Нерезова Кристина, Дейчук Катерина, Рябота Аліна, Кликова Вікторія, Івоненко Олена і Мельник Оля, які представили на конкурс прозові твори.

Бібліотекар: Номінація «Вічні почуття». Справжнє кохання вміє пробачати, вміє розуміти, вміє не помічати недоліків. В очах закоханої людини вирує безмежний океан любові, ніжності, турботи, океан «лебединої вірності». «Лебедина вірність» стала зразком любові і відданості закоханих, породила безліч поетичних, музичних та інших мистецьких творів, а сам вислів став крилатим. Саме це світле, вірне і віддане почуття надихнуло наших наступних учасниць Балтіну Вікторію і Абрашкіну Елізабет до написання віршів.

Бібліотекар: Номінація «Найдорожча в світі». Найріднішій у світі людині присвятила свій вірш Сидоренко Людмила. Чутливими, сповненими любові і ніжності прозвучать для нас віршовані рядки, які присвятила своїй мамі юна учасниця конкурсу.

Бібліотекар: Стала вже традиційною номінація «Україно, нене моя!». Юні обдарування із задоволенням присвячують рідній Батьківщині свої творчі доробки. Україна для них - це чарівна природа: запашні луки і безкрайні небеса, лагідне сонечко і блакитне небо … Це неповторна культура і національні традиції: ніжна лірична пісня, вишитий рушник, червона калина, зажурена верба, тополя – символ дівочої краси і вроди – наші давні і добрі символи, наші обереги. Номінація представлена творами таких учасників: Марініченка Дмитра, Кравченка Євгенія, Ткаченко Карини, Войтюшенко Карини.

Бібліотекар: Номінація «Віршики-смішарики». Представлена на нашому конкурсі поезією одного учасника – Шпирука Родіона. Гумор допомагає нам критично сприймати дійсність, простіше виходити зі складних життєвих ситуацій, легше та оптимістичніше сприймати життя, а головне — самих себе. Лікарі ж називають гумор безкоштовними ліками. Отже, пані та панове, смійтеся і будете здорові!

Бібліотекар: Номінація «Казкові фантазії». Один із найцінніших скарбів, що може бути даний людям, є здатність подумки підкорювати гірські вершини, перепливати бездонні океани, переноситися в незвідані краї, а також зустрічати казкових героїв. Ім’я цього скарбу - уява. Такою уявою або творчою фантазією наділена наша наступна конкурсантка, незвичайна дівчинка із незвичайним ім’ям і прізвищем - Мархонос Етель, мрією якої є бажання зустріти у казковому лісі міфічну істоту. Яку? Зараз ми дізнаємося.

Бібліотекар: Номінація «Сенс життя». Над сенсом життя тисячоліттями мислять вчені, філософи, поети… І нашим конкурсантам ця тема властива. І сприймають вони її не розумом, а почуттями. Для наших конкурсантів: Буги Владислава, Синчак Марти, Щиголєвої Анастасії сенс життя - це значить жити по-справжньому, розуміти, що життя – то безцінний дар, що час має властивість невловимо і невпинно тікати.

Бібліотекар: Номінація «Хайку». Хайку (або хокку) - жанр традиційної японської ліричної поезії. Оригінальне японське хайку складається з трьох неримованих рядків і 17 складів. Майстерністю хайку вважається в трьох рядках описати момент. Перший рядок повинен відповідати на питання: "Де?", другий - "Що?", третій на питання: "Коли?" Ми – не японці. Наші конкурсанти - Гуль Олександра, Тропін Микита, Янчевська Вікторія, Гаврилюк Марина, Лупіч Іванна представили на конкурс не зовсім класичні хайку, але у їхньому маленькому творінні кожне слово, кожен образ набувають особливої значущості. І ми маємо змогу у цьому переконатися, пропустити написане крізь своє сприйняття, перейнятися атмосферою віршів. Так би мовити, отримати сеанс релаксації.

Бібліотекар: Номінація «Шкільні роки». З почуттям великої відповідальності, вдячності і любові пише про рідну школу юний поет Ілля Гаврилюк. - Якщо хочеш мати гарне майбутнє, треба до школи ходити. - стверджує наш учасник. І він правий! Будь ласка, Ілля.

Бібліотекар: І наостанок. Як відомо, велике починається з малого: якщо ми будемо навчати дитину творчості, цілеспрямовано стимулювати складові творчих здібностей, то згодом вона переноситиме набуті творчі вміння у власне життя, буде здатною змінювати на краще свою долю і долю країни!

 

 
 
Переглядів: 545 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz