Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 19.05.2024, 13:01

Бібліотека БЗОШ №1

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

19:34
Віртуальна виставка до 130-річчя від дня народження Антона Семеновича Макаренка

Віртуальна виставка до 130-річчя від дня народження Антона Семеновича Макаренка (1888-1939)


«Виховання відбувається завжди, навіть тоді,
коли вас немає вдома»

А.С. Макаренко


     Макаренко Антон Семенович — український педагог, письменник. 

Народився 13 березня 1888 р. у м. Білопілля Сумської області. Після закінчення Кременчуцького міського училища і педагогічних курсів при ньому (1905), вчителював у містечку Крюкові і на станції Долинська (1911-1914). У 1914-1917 p.p. навчався у Полтавському учительському інституті. Протягом трьох років завідував міським початковим училищем у м. Крюкові.

З вересня 1920 р. був призначений керівником (фактично став організатором) трудової колонії для малолітніх правопорушників і  безпритульних у с. Ковалівка під Полтавою. З березня 1921 р. колонія носила ім’я  М. Горького. З 1927 р. педагог поєднував роботу в колонії з організацією дитячої трудової комуни ім. Ф. Дзержинського у передмісті Харкова. У 1935-1937 p.p. працював у Києві заступником начальника відділу трудових колоній Народного Комісаріату внутрішніх справ УРСР. У 1936 р. за сумісництвом керував колонією для неповнолітніх у м. Бровари під Києвом. З 1937 р. жив у Москві, займаючись літературною і суспільно-педагогічною діяльністю.

Макаренко створив наукову методику виховної роботи з дитячим колективом, поєднання навчання з продуктивною працею, моральним, фізичним і естетичним вихованням. Багато зробив для розвитку теорії сімейного виховання. У процесі перевиховання асоціальної молоді, до якої педагог підходив з гуманістичним прагненням знайти позитивні якості і задіяти творчий потенціал, реалізував виховний принцип «проектувати найкраще в людині». Розкрив педагогічну роль таких суспільних чинників, як середовище, колектив, сім’я у формуванні особистості, встановив співвідношення мети й засобів виховання, зовнішніх і внутрішніх стимулів організації життя колективу й особи, окреслив основи етичної концепції, яка базувалася на ідеї суспільної відповідальності.                  Свій досвід і педагогічні погляди Макаренко виклав у творах «Марш 30-го року» (1932), «Педагогічна поема» (1932-1935), «Книга для батьків» (1937), «Прапори на баштах» (1938) та ін.

Зміст свого педагогічного досвіду Макаренко визначив принципом «якомога більше вимогливості до людини і якомога більше поваги до неї». Помер Антон Семенович від серцевого нападу в Москві 01 квітня 1939 р.

Педагогічна творчість Макаренка за своїм змістом стала органічною складовою реформаторських пошуків міжнародної педагогіки поч. XX ст., а Антона Макаренка визнано одним із класиків виховання світового рівня. Красномовне свідчення: на початку 2000 року Німецьке товариство наукової педагогіки внесло «Педагогічну поему» до списку 10 найвизначніших педагогічних книг ХХ століття.

Твори Антона Семеновича Макаренка з фондів бібліотеки Боярської ЗОШ І-ІІІ ст.№ 1

Прпрпрпрпрпрпр

Макаренко А.С. О моем опыте (в сокращении) / Антология педагогической мысли Украинской ССР / Ред.М.В.Фоменко – Москва: Педагогика, 1988. – 640 с.


Анотація. У книзі розміщені справжні тексти педагогів-просвітителів, діячів науки і культури України з питань виховання і освіти, роздуми про мораль, обов’язок людини. Низка документів публікується вперше. Для спеціалістів в галузі педагогіки, працівників освіти.

 

Макаренко А.С. Педагогическая поэма. Х., «Прапор»,1979 – 630с.

Анотація. «Педагогическая поэма» - один  із самих популярних творів радянської літератури. Це художня оповідь про виховання нової людини, про його гармонічний розвиток, про перемогу гуманістичних ідеалів.

Яскраво і живо автор показує, як почуття колективізму, праця, відповідальність  за доручену справу допомагають морально-естетичному розвитку колишніх правопорушників.

 

Макаренко, А. С. О воспитании / А. С. Макаренко; сост. В. С. Хелемендик. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.:Политиздат, 1990.–415с.

Анотація. У книзі висвітлено думки А. С. Макаренка про роль колективу і колективної праці у вихованні особистості. Звертається увага на таке актуальне питання сьогодення як батьківський авторитет для дитини.
Всі, кого цікавлять проблеми виховання підростаючого покоління, знайдуть у цій книзі відповіді на різноманітні запитання.

 

Макаренко Антон Семенович // Сліпушко О.М. Україна. Енциклопедичний словник. - К.: Аконіт, 2008.- 768с.

Анотація. Енциклопедичний словник «Україна» містить терміни, поняття, назви, імена з історії, географії, літератури, економіки, фінансів,мистецтва, культури,  політики та інших сфер життя, котрі стосуються буття українського народу протягом Х-ХХІ століть.

 Також видання містить низку імен видатних діячів України з різних сфер життя від Х-ХХІ століття, серед них ім’я видатного педагога А.С.Макаренка. На сторінці 333 даного видання подано  біографічні дані українського педагога XX століття.

      Енциклопедичний словник «Україна» розрахований на широке коло читачів. У ньому враховано кращі традиції укладання енциклопедій, тлумачних словників, галузевих довідників. Це універсальна книга для вашої бібліотеки.

 

Макаренко А.С. Прапори на баштах: Повість. Для серед. Шкіл. в./ [Пер.з рос.О.І.Бандури; Мал. В.Є.Савадова].- К.: Веселка,1981.- 376 с., іл.

Анотація. Повість видатного радянського письменника і педагога про трудову колонію ім. Першого травня, де колишні безпритульні одержували путівку в світле життя.

 

Макаренко А.С. Деякі висновки з мого педагогічного досвіду/Педагогічна майстерність: Хрестоматія: Навч. посіб./Упоряд.: І.А. Зязюн, Н. Г. Базилевич, Т.Г. Дмитренко та ін..; За ред. І.А.Зязюна.- К.: СПД Богданова А.М. , 2008.- 462 с.

Анотація. Хрестоматія містить тексти, дидактичні завдання до них, коментарі та додатки для самостійного опанування курсу «Основи педагогічної майстерності» (три модулі): теоретичні та прикладні дослідження вітчизняних і зарубіжних авторів, що розкривають сутність педагогічної діяльності й майстерності вчителя, допомагають педагогові зрозуміти шлях професійного самовдосконалення.

Для молодих учителів, педагогів-практиків, студентів, магістрантів, аспірантів, викладачів вищих, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів.

Переглядів: 556 | Додав: olena88ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz